Kilka porad o ogrzewaniu

ałe, a także kotły gazowe, to jednak z roku na rok coraz większe znaczenie mają piece olejowe. Jak się okazuje, ta technologia jest bardzo ekologiczna i produkowane obecnie, zaawansowane technologicznie kotły umożliwiają

Kilka porad o ogrzewaniu

Atuty kotła olejowego

Chociaż jak do tej pory najpopularniejszym rozwiązaniem w dziedzinie ogrzewania w budownictwie jednorodzinnym są kotły na węgiel i innego rodzaju paliwo stałe, a także kotły gazowe, to jednak z roku na rok coraz większe znaczenie mają piece olejowe. Jak się okazuje, ta technologia jest bardzo ekologiczna i produkowane obecnie, zaawansowane technologicznie kotły umożliwiają spalanie oleju bez szkód dla środowiska. Jest to bardzo ważne, ponieważ z roku na rok ekologia odgrywa coraz istotniejszą rolę w naszym życiu i coraz surowsze są kary za emisję zanieczyszczeń do atmosfery. Piec na olej nie wymaga również obsługi, więc mieszkaniec domu zaopatrzonego w taki rodzaj kotła może przeznaczyć czas na inne obowiązki czy rozrywkę.


Olej opałowy

Mazut, ciężki olej opałowy ? oleista ciecz będąca pozostałością po destylacji niskogatunkowej ropy naftowej w warunkach atmosferycznych (ciśnienie normalne), w temperaturze od 250 do 350 °C. Składa się z węglowodorów wysokocząsteczkowych.

gęstość: 890-960 kg/m?
wartość opałowa: 41 500-45 000 kJ/kg (9900-10 700 kcal/kg)
barwa: ciemnobrunatna do czarnej
Zastosowanie:

jako paliwo (z uwagi na niską cenę) do okrętowych wolnoobrotowych silników tłokowych, parowych kotłów okrętowych oraz do rozruchu energetycznych kotłów parowych
jako paliwo do kotłów parowych w niektórych modelach parowozów
jako paliwo do pieców przemysłowych (np. przy produkcji gipsu)
surowiec do destylacji próżniowej, w celu uzyskania smarów ciekłych (olejów smarnych) i smarów stałych (np. wazeliny); pozostałością destylacji próżniowej jest asfalt ponaftowy1
surowiec do krakingu, w celu uzyskania olejów pędnych i benzyn.


Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Mazut


Ogrzewanie tradycyjne - piec węglowy

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.
Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe



© 2019 http://gadzety.gsm.pl/